Menu

Inspiratie en informatie

Zitten is dodelijk

Steeds meer onderzoek wijst op de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Dit leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziektes, diabetes, obesitas en kanker.

Meer dan een uur of tien per dag zitten, verhoogt de kans op sneller overlijden met 40 tot 60 procent, vergeleken met mensen die minder dan vier uur per dag zitten. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. Gemiddeld zitten wij 7 uur per dag of langer, terwijl Duitsers en Belgen bijna anderhalf uur minder de dag zittend doorbrengen. Roemen zijn het meest actief. Zij zitten maar 3,2 uur per dag.

Hidde van der Ploeg van het EMGO-instituut van het VU medisch centrum in Amsterdam is auteur van recente epidemiologische onderzoeken naar het verband tussen zittijd en sterfte bij grote groepen mensen.
Maar liefst 85% van onze vrije tijd brengen we in een zithouding door. Onderzoek heeft tot nu toe opgeleverd dat bij langdurig zitten het ‘goede ’ cholesterol daalt, dat er meer vetten in het bloed komen. En ook dat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline.

Het idee is dat het spiergebruik tijdens langdurig zitten zoveel afneemt dat de stofwisseling er ongunstig door verandert. Van der Ploeg: „Het grote verschil tussen zitten en staan is het gebruik van je grote beenspieren. Dat zijn de grootste spieren in je lichaam. Zo’n grote spiergroep moet je niet urenlang ongebruikt laten. Die spieren zijn gemaakt om te bewegen.”

Waarom is zitten dodelijk?

Hidde van der Ploeg licht dit toe in een uitzending van Studio Max Live. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Ook in EenVandaag een gesprek met Hidde van der Ploeg over de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Laatste berichten